Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Eerste netwerk €fficiënt voeren heeft haar eerste bijeenkomst gehad

afbeelding van NVeldhuis

14 februari om 9.30 uur was het zo ver, de eerste bijeenkomst van een netwerk €fficient Voeren ging van start. In de kantine van Mts Wiarda Galama zijn we om half tien met 11 bedrijven bij elkaar gekomen.
 
Na het voorstelrondje waarin iedereen ook aangaf wat hij van dit netwerk verwachte en waarom hij er aan mee deed  hebben we afspraken gemaakt over de praktische invulling.
 
Daarna zijn we de stal in gegaan in groepen van 4 personen waarbij elke groep 3 groene kreeg om op het bedrijf achter te laten op plaatsen die positief waren en 2 rode kaarten voor op plaatsen met verbeterpunten.
 

Terug in de kantine hebben we deze punten op een flap-over gezet en hebben het gezamenlijk besproken. Goed geconserveerd en lekker ruikend voer en een goede plaats voor afkalven in een frisse serrestal waren enkele van de aangegeven punten.

Daarna kwamen de cijfers aan de orde, die een paar dagen voorafgaan aan de bijeenkomst op een toegezonden Excel bestand waren ingevuld. De cijfermatige analyse van wat je gezien hebt.
Deze keer hebben we de voerstrategie besproken  in relatie tot het aantal kg kv per 100 kg melk. In deze groep was dat 29 kg kv per 100 kg melk gemiddeld en liep dat uiteen van 22 kg  tot 41 kg .
De maximale gift liep uiteen van  8.5 kg kv per koe in de piek tot 16 kg kv in de piek.  Ook de afbouw gebeurde verschillend. Dit verschil in strategie heeft een invloed op de uiteindelijke hoeveelheid melk en saldo.

De gemiddelde intensiteit was 19.000 kg melk per ha, met als uitersten van 12000 tot 30000 kg melk per ha.   
 
De reden dat de deelnemers meedoen aan het netwerk  waren:

  • puntjes op de i zetten
  • overweging van Summerfeeding over te stappen op een ander systeem
  • update Voer Efficientie
  • inzicht in Voer efficiëntie van een tmr  rantsoen

Het was een goede start op een echte boerenlocatie boven de melkstal.